Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.06.2014 11:07 - АКВИЛЕГИЯ
Автор: kategarbo Категория: Хоби   
Прочетен: 3874 Коментари: 0 Гласове:
1



image

Аквилегията  (Aquilegia) или кандилка (семейство Лютикови-Ranunculacea) се отнася към род многогодишни цветя, представен от около 60 – 70 вида. Името кандилка идва от полюшващите се цветчета при вятър (кандилкане). На височина растенията достигат  70-80 см. Кандилката цъфти през пролетта и лятото (април-август) с красиви цветове в бяло, розово, лилаво, жълто и синьо. Цветовете привличат пчелите и пеперудите, тъй като са богати на нектар.

В България се срещат обикновено два вида - Обикновена кандилка (Aquilegia vulgaris) и Жълта кандилка (Aquilegia aurea), но за нуждите на декоративното градинарство напоследък  се разпространяват  много красиви хибриди. Това разнообразие от багри  увеличава търсенето и разпространението й.

Място на отглеждане: Кандилката е цвете, което лесно се отглежда и може да се засажда от неопитни цветари.  Тя се самозасява и е невзискателна култура, но същевременно е ефектна.  Кандилката се развива при директно слънчево огряване, но може да вирее и на полусянка. По отношение на температурата не е взискателна и се развива безпроблемно, без да измръзва през студените зимни дни.

Грижи: Това цвете изисква малко грижи и средства за отглеждането му. Семената се засяват напролет или наесен, през септември-октомври. Засяването на отделните хибриди трябва да става раздалечено, защото опрашването е лесно и става кръстосване.   Поливането на кандилката трябва да бъде редовно, особено по време на цъфтежа и през топлите летни дни, но почвеният субстрат трябва да остава с добра аерация. Затова е нужно прекопаване или леко разрохкване на почвата след просъхването й. Така се получават по-мощни растения, с едри цветове и добре изразени багри. При отглеждане като саксийно цвете, преди засаждането на кандилката, е нужно да се осигури добър дренаж на дъното на съда. За осигуряване на продължителен и обилен цъфтеж е нужно редовно отстраняване на  прецъфтелите цветове.

Размножаване: Най- лесно кандилката се размножава със семена, но е възможно и размножаване чрез разделяне на туфата. При размножаване със семена кандилката започва да цъфти на втората година.
Освен за градината и балкона, кандилката е подходящо цвете и за алпинеума. Добре се комбинира с камбанки, бергения, астилбе, анемонии, хоста, ириси, папрати и др.

 



Тагове:   цветя,   кандилка,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kategarbo
Категория: Хоби
Прочетен: 854918
Постинги: 155
Коментари: 94
Гласове: 298
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. hobi