Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.02.2013 14:57 - ЖИВА ЦВЕТНА МАРТЕНИЧКА
Автор: kategarbo Категория: Хоби   
Прочетен: 2672 Коментари: 0 Гласове:
0



Пролетта идва с пристигането на Баба Марта. Тя е ту весела, ту намръщена, ту сърдита. Месец март е единственият женски месец. Той символизира зачатието на пролетта и земята, която ще роди лятото и плодородието. Негов знак е мартеничката, символ на пробуждането. Белият цвят символизира девствеността и непорочността, но той символизира и мъжкото начало, силата, светлината. Белият цвят е и цветът на Исус Христос. Червеният цвят е женското начало и здравето. Това е знакът на зачеването и раждането. Хората вярват, че носенето на мартеница е магически ритуал – усуканият бял и червен вълнен конец запазват човека от злини.

Ние искаме да прогоним злините от всеки дом, като покажем как да изработите композицията „Цветна мартеничка” за семейството си и да вдъхнем сила и надежда за пробуждане на доброто.

Какво е необходимо да имаме ?

- Стъклена или кристална по-голяма чаша, гладка, прозрачна.

- Разклонено сухо клонче, формиращо с разклоненията си  полумесец. Намират се по това време много интересни клончета от различни храсти и дървета с височина 20-30 см, (съразмерни с чашата където ще монтираме композицията). 

- Два живи цвята (1 червен и 1 бял) от лилиум, карамфил, гербер или нещо подходящо. Желателно е двата цвята  да са от един и същи вид и да са по-едри, забележими за композицията. Може цветовете да са различни по форма, но тогава трябва да изберем 1 наподобяващ Пенда, а другият - Пижо (това зависи от въображението ни).

- Дребни бели цветчета от гипсофила и стрък от дребна зелена хризантема за попълване на композицията.

- Два-три стръка (по избор) красива зеленина.

- Червен и бял вълнен конец.

- Две пакетчета кристална еко почва (безцветна или оцветена) от цветарските магазини.

- Няколко кафяви или белезникави камъчета.

Как се изработва композицията ?

Осем часа преди да аранжираме цветята, двете пакетчета от кристалната еко почва се накисват в по-голям съд (за 1 пакетче от 8 g се сипва 1 литър вода). За това време кристалчетата поемат водата,  набъбват и стават много ефектни. Прецеждат се през цедка и се изсипват във вазата (чашата). Помежду им се поставят камъчетата. Клонката се забожда в кристалите така, че да се образува  полумесец, който се обвива с бръшлян или друга зеленина. Около основата на клонката се забождат листа с различна текстура и по-широка петура.  Между тях, в центъра на композицията, се  поставят двата цвята от гербери, лилиуми, карамфили или каквото и да е подходящо цвете по начин по който да наподобяват истинските мартеници. Да изглеждат така сякаш са закачени за полумесеца.  Нагоре  гъвкавите клончета са намотават с червен и бял вълнен конец, наподобяващи връзката на мартеницата. В празните пространства около мартеничката се забождат дребните  цветчета.

Композицията се поставя върху постамент, маса или етажерка. Тя ще се запази дълго време и ще гони злите духове.

 




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kategarbo
Категория: Хоби
Прочетен: 851001
Постинги: 155
Коментари: 94
Гласове: 298
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. hobi