Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.02.2013 15:26 - ПРЕСАЖДАНЕ НА ЦВЕТЯТА
Автор: kategarbo Категория: Хоби   
Прочетен: 5952 Коментари: 0 Гласове:
1



image

        За да се чувстват цветята добре, сменяйте почвата им всяка година  (за предпочитане в началото на пролетта). Сменете старата почва с нова и прехвърлете растението в по-голям съд. Можете да си направите смеска в домашни условия, така ще спазите някои условия за правилно отглеждане на  отделните видове цветя.  Купуването на нов съд и нова почвена смес може да ви излезе малко скъпо, но разходите бързо ще се компенсират, защото пресаждането икономисва поне няколко месеца торене.

        Как точно да сменим почвата и да пресадим цветето в нова саксия?
        Полейте обилно саксията. След като попие добре, я обърнете надолу и я изтърсете внимателно върху найлон или хартия, за да не се разпилее навсякъде, като придържате стъблото на цветето между показалеца и средния пръст. Добре е това да направите в банята или на терасата, за по-лесно почистване. Ако усетите, че саксията трудно се отделя от почвата, то леко я потупайте докато се отдели. Не разбивайте почвата около растението, за да не нарушите целостта на корените. Предварително подгответе новата  саксия, чийто диаметър трябва да е поне с 2 до 4 см по-голям от този на старата саксия.  Поставете на дъното най-напред пласт по-едри камъчета за по-лесно оттичане на водата. Отгоре изсипете почвената смеска, пригодена  специално за вашето цвете (вижте данните по-долу). Преценете докъде ще насипете сместа, така че спокойно да поберете извадената почва с цветето и да остане място за поливане. Ако имате възможност да намерите почва от къртичини (една много добра почва за цветя) ще спестите и средства. Хванете растението за стъблото и внимателно го обърнете, за да огледате корените, но без да разбивате буцата. Срежете с градинарска ножица онези корени, които стърчат от почвата, а така също болните и счупените. Сложете растението в центъра на новия съд. Допълнете с почва, натиснете внимателно и заравнете. Нивото на почвата  трябва да е 1-2 см под ръба на саксията, за да не прелива водата при поливане. Изгонете останалия въздух от саксията, като накиснете за една нощ цялата саксия до ръба в кофа с вода.

        Съвети:
• Големите растения не могат да се пресаждат, затова се
изгребва почвената смес от повърхността до 5 см дълбочина. Това се прави със супена лъжица. Така се подменя почвата и на стайните луковични цветя, например амарилис, които не понасят нарушаване на кореновата система.
• Не всички стайни растения имат нужда от ежегодно пресаждане. Сингониум, колумнеа и араукария могат да се пресаждат
на 2-3 години, а фикус бенджамини изобщо не обича да го пресаждат, защото корените му предпочитат да растат в тясно пространство.

• Някои растения, като колумнеа и хортензия, се пресаждат лятно време.
        Как се приготвя почвената смес?

        Повечето почвени смески, които намираме на пазара са съставени от еднакви компоненти въпреки разликата в етикетите. Обръщайте внимание преди всичко на съдържанието на вода в тях. Идеалната почвена смес не трябва да оставя влажни следи по ръката ни, трябва да бъде еластична и да се връща в първоначалната си форма, след като престанете да я стискате. И най-важното – всяко цвете или група цветя имат различни изисквания към почвата. Затова най-добре е сами да си направим почвената смес.
В
нея можем да сложим много налични  материали - натрошени черупки от яйца, дървесни въглища, счукана дървесна кора, блатен мъх, пясък, листовка, градинска почва, торф и др. Някои от тези материали подхранват растенията, други улесняват оттичането на водата. По-важните субстрати са: чимова пръст, листовка (листна пръст), торфена пръст, парникова пръст, ерикова пръст, градинска пръст, дървесна пръст, борови кори, перлит, речен пясък, мъх, счукани дървени въглища и др. Ако не разбирате от  градинарство или нямате търпение да се сдобиете с рецепта от опитен градинар, направете си универсална смес от 1/3 торф, 1/3 вермикулит и 1/3 едър пясък, ако ще пресаждате растенията всяка година. За по-редки пресаждания, на 2-3 години, изберете по-богата смеска - 1/3 листовка, 1/3 добре угнил оборски тор и 1/3 едър пясък.

Примерни рецепти за домашни смески

Според състава на смесите може да се разделят на три групи – тежки, средно тежки и леки.

Тежката почвена смес се прави от 3 части тежка чимова пръст, 1 част парникова пръст или листовка и 1 част речен пясък.

Средно тежката почвена смес включва 2 части тежка чимова пръст, 2 части листовка, торфена или ерикова пръст, 2 части парникова пръст и 1 част речен пясък.

Леката почвена смес съдържа 1 част тежка чимова пръст, 3 части листовка и 1 част речен пясък.

• За бромелии - 1/2 торф и 1/2 листовка.

За кактуси - 2/3 хумус и 1/3 торф.

• За папрати - 3/8 торф, 3/8 листовка, 2/8 едър пясък.

За орхидеи - 1/3 торф, 1/3 блатен мъх, 1/3 листа от царска папрат.

За листно декоративните цветя (Аспидистра Хлорофитум, Фикус, Стаен бръшлян, Монстера ,Традесканция, Влагозадържаща Аралия, Изтравниче,
В
енерини коси, Кротон и др.) – стандартна почвена смеска1

За цъфтящите растения (Амарилис, Кливия, Глоксиния, Мединила,
Коледна звезда
) - стандартна смеска1

1Стандартна смеска: - 1/2 градинска почва, 1/4 пясък, 1/4 торна почва.
Влагозадържаща
та смеска - (4/5 почва от дива метла, 1/5 торф или торна почва) се приготвя за Азалия, Циклама, Восъче, Стефанотис.
Специална
та смеска - (компост от папрат, дървесна кора, торф и стиропор) е за  Орхидеите.

        Напоследък в специализираните цветарски магазини или в големите вериги се продават сполучливи смеси за отглеждане на цветя. Може да ги използвате направо, а може и сами да си ги обогатите като използвате посочените примери.

 
  

 




Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kategarbo
Категория: Хоби
Прочетен: 855439
Постинги: 155
Коментари: 94
Гласове: 298
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. hobi