Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.03.2012 13:52 - ЗИМНИ ИЗКУШЕНИЯ
Автор: kategarbo Категория: Хоби   
Прочетен: 1656 Коментари: 0 Гласове:
0



 


 

И в миналото хората са познавали ценните качества на сушените плодове. Може би повече отколкото ние сега. Нарязвали са плодовете на дребни резенчета и са ги изсушавали. Днес технологиите са различни и получените сушени изделия са различни. Истинските сушени плодове са напълно  натурални – без консерванти, захари и каквито и да са добавки (за разлика от захаросаните пъпеши, манго, ананас и др.). Просто това са плодове на които е отнета голяма част от водата. Те са изключително вкусни и по нищо не отстъпват на сладкишите, които постоянно ни изкушават и ни карат да дебелеем. Изсушените плодове са не по-малко ценни от пресните, а имат и някои преимущества: - съхраняват се по-лесно и по-дълго, не изискват много амбалаж, заемат  по-малко място. Консумацията им през есента и зимата е задължителна. Те са чудесно естествено лекарство. Тяхната употреба води до укрепване на организма. Сушените плодове са натурални разкрасители, техните ценни вещества правят кожата да изглежда нежна и гладка, ноктите  здрави, а косата  гъста и блестяща. Кои плодове най-често използваме за тази цел ?

Сушените сини сливи ускоряват работата на стомашночревния тракт, премахват стреса и тревожността. Използват се често и в кулинарията за приготвяне на ястия с леко сладникав вкус.

Сушените ябълки и круши активизират мозъчната дейност, предпазват от сърдечносъдови и простудни заболявания, укрепват венците и подобряват храносмилането. Ошав без сушени ябълки и круши не  е вкусен.

Стафидите укрепват нервната и сърдечносъдовата система, значително намаляват риска от остеопороза, подсилват белите дробове и са полезни за щитовидната жлеза. Често ще ги видим  да украсяват козунаците или в кейка.

Сушените смокини ускоряват храносмилането, предпазват от ракови заболявания и подобряват работата на щитовидната жлеза.

Сушените кайсии тонизират и подобряват храносмилането, стимулират имунната система, предпазват от ракови заболявания. И те, както и сушените смокини са много вкусни.

Фурмите предпазват от простудни заболявания, укрепват нервната система, подобряват концентрацията, лекуват главоболието и зареждат организма с енергия.

За да сме здрави и пълни с енергия през зимните месеци е нужно да включим в менюто си освен ядките и сушените плодове. Така ще боледуваме по-малко, ще ни подминават настинките и грипа.

       

 

Рецепти за вкусни  десерти с изсушени плодове

1. В големи стъклени чаши или купички се поставя прясно заквасена сметана. Към нея се добавят изсушените фурми и стафиди. Разбърква се. Не се добавят никакви подсладители.  Десерта се поднася  леко охладен.

 

2. 200 грама сушени кайсии, 200 грама сушени смокини, 100 грама стафиди, 1 кофичка цедено кисело мляко , 2 -3 супени лъжици мед, канела за поръсване и сокът от половин лимон. Сушените плодове се заливат с добре разбитото кисело мляко, лимоновия сок и меда. Отгоре се поръсват с канела и едро нарязани орехи или лешници. За засилване на аромата може да се поръси с коняк.   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 





Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kategarbo
Категория: Хоби
Прочетен: 851097
Постинги: 155
Коментари: 94
Гласове: 298
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. hobi