Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.01.2012 16:40 - ПОЛЕЗНИТЕ СВОЙСТВА НА МАНГОТО
Автор: kategarbo Категория: Хоби   
Прочетен: 4122 Коментари: 1 Гласове:
2



 

Включването на плодове от субтропични и тропични култури в нашата кухня няма утвърдени традиции. Отрупаните  супермаркети не ни помагат за това и  често си задаваме въпроса какви са тези плодове и как можем да ги използваме. Най-често купуваме лимони, портокали, грейпфрути, мандарини, но не познаваме добре манго, физалис, карамбола, питая, фейхоа, тамарила, кумкват и др.

Плодовете на мангото (Mangifera indica, Anacardiaceae) са с различни размери, според сорта и условията на отглеждане, често  близки до лимона. Приличат на крушата, но може да са с овална или продълговата форма. При узряване оцветяването преминава  от зелено, жълто, през оранжево към наситено червено. Обикновено плодовете са неравномерно оцветени, тъй като се берат въззелени. Плодовото месо е сочно, жълто или оранжево. В средата на плода има  плоска семка.

Мангото произхожда от  Югоизточна Азия (Индия, Пакистан и Бангладеш). В наши дни основни производители и износители за Европа са Китай, Индонезия, Пакистан, Тайланд, Филипините, Виетнам и Бангладеш. В Индия смятат, че мангото носи късмет и украсяват с клонки и листа домовете си по празниците.

Сред екзотичните култури, мангото се нарежда в челните редици по своята полезност. Витамин С в плодовете е повече отколкото в цитрусовите - 75 mg на 100 g. Освен  витамин С, в плодовете на мангото се съдържат и големи количества от групата на витамин В.  Богати са на антиоксиданти, каротиноиди (алфа и бета-каротин, лутеин), полифеноли (кверцетин), флавоноиди (кемпферол), галиева киселина, танини, кетахини, кафеена киселина и др. Плодовете съдържат и  витамин Е, който проявява имуностимулиращи и противорадиационни свойства и нормализира мастния, белтъчния и минералния обмен в организма. В мангото има и достатъчно захари, които увеличават енергийния баланс. Препоръчва се за работохолици. Много полезно е изпиването на чаша сок от манго сутрин за по-голяма работоспособност през деня. Много експерти смятат, че пресният сок от манго укрепва стените на кръвоносните съдове и предпазва от  атеросклероза. Мангото съдържа  повече бета-каротин отколкото морковите и предпазва зрението. Плодовете съдържат естествени плодови киселини и влакнини и действат слабително. Един голям плод от манго удовлетворява дневната потребност на организма от калий. Мангото е особено ценно за жените, тъй като поддържа кожата дълго време в добро състояние. Този плод често се включва в състава на масажните кремове. Активните вещества съдържащи се в мангото възвръщат способността на кожата да задържа влагата. Маската за лице от пресни плодове съживява и тонизира кожата. Това е най-бързият начин за освежаване на лицето и шията. В плодовете се съдържат и уникални ферменти, които стимулират колагена и еластиновите влакна, отговорни за еластичността на кожата. Добре действа и пилингът от 2 супена лъжица манго, към която са добавени 1 чаена лъжичка мед и 1 супена лъжица зехтин. Намачкан плод ускорява заздравяване на раните. Компрес от сок на манго помага при леки форми на дерматит. Тези, които често страдат от херпеси трябва да знаят, че мангото съдържа уникалното противовирусно вещество мангиферин, което поставено поне 20 минути върху устните предотвратява развитието на херпеса. Мъжете също трябва да се възползват от полезните качества на мангото. Консумирането на пресен сок от манго увеличава мъжествеността.

Мангото успешно се използва в свежо състояние, консервирано, в туршии, сокове и нектари, сушено или замразено, но най-полезно е в прясно състояние, леко охладено. Трябва да се избират полумеки плодове с гладка повърхност. Наличието на петна е знак, че мангото е презряло или нападнато от болести. Зрелите плодове се съхраняват в хладилник до няколко дни.




Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
1. iliada - Благодаря за любопитната инфор...
09.01.2012 15:09
Благодаря за любопитната информация!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kategarbo
Категория: Хоби
Прочетен: 855295
Постинги: 155
Коментари: 94
Гласове: 298
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. hobi