Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.01.2012 11:31 - ВЪЛШЕБНИТЕ СЪКВАРТИРАНТИ
Автор: kategarbo Категория: Хоби   
Прочетен: 5305 Коментари: 0 Гласове:
1



 

Стайните растения   създават в дома ни уют и комфорт. Но не само това. Те  пречистват въздуха в затворените помещения от токсични вещества, дължащи се на пластмасовите предмети на бита, боите, миещите препарати, синтетичните смоли, бактериите, вирусите и др. Те убиват патогените и намаляват електромагнитното излъчване, като създават по-добра среда за живот. Често ги наричаме естествени антибиотици, които ни помагат да оцелеем в замърсената среда.

 

Шампион сред цветята е Хлорофитумът. Няколко растения са достатъчни за поглъщане на формалдехида, отделящ се от топлоизолационните синтетични материали. Той има и голям бактерициден ефект. Специалистите смятат, че за 24 часа хлорофитумът може  напълно да прочисти въздуха в дома ни от вредните микроорганизми.

Здравецът, мушкатото и индришето са растения, които отделят биологично активни вещества унищожаващи стафилококите и стрептококите. Една саксия здравец е добре да има и в спалнята. Той се смята за символ на дълголетието. Отделените от здравеца вещества успокояват, допринасят за здрав сън  и намаляване на стреса. „Дезинфекцират” белите дробове и имат противовъзпалително и антиалергично действие. Мушкатото поема летливите токсични вещества, като формалдехид, бензен, трихлоретан и диоксин от мебели, дрехи, почистващи и миещи препарати, мокети и битова техника. За 6 часа няколко саксии могат да почистят въздуха от формалдехид в помещение от 50 m3. Ароматът му тонизира нервната система и стимулира сърдечносъдовата дейност. Индришето освежава, снема умората и напрежението. Фитонцидите съдържащи се в него дезинфекцират помещенията. За кратко време убиват микробите и вирусите във въздуха, обират цигарения дим. И трите са традиционни за българина цветя, които лекуват, пречистват дома и предпазват от уроки.

Азалията действа  подобно на мушкатото. Тя почиства въздуха от амоняка и формалдехидите, убива стрептококите, йонизира въздуха, повишава влажността му.

Хризантемите поглъщат амоняка и формалдехида. Смята се, че те излъчват енергия, която вдъхва жизненост и чувство за равновесие. Помагат за добрата концентрация на мисълта. Действат успокояващо и отрезвяващо в моменти на еуфория, охлаждат гнева, предпазват от прекалена суета.

Листата на алоето всмукват вредните газове от въздуха. Доказано е, че страдащи от безсъние по-добре заспиват в стая с алое. То преодолява депресивните настроения. Препоръчително е, при работа с компютър, на бюрото да има  саксия с алое. По този начин се намаляват вредните излъчвания. Алоето съдържа антрахинон, който унищожава  патогените.

Аспарагусът  и бегонията неутрализират инфекциите. Те отделят от тъканите на листата естествени летливи антибиотици (фитонциди). Учени съветват в стая с болни от грип да държим поне 2-3 саксии с аспарагус или бегония. Бегонията е естествен очистител на въздуха. Тя филтрира и неутрализира клетките и спорите на плесените и дрождите, които предизвикват алергии, кожни дразнения и заболявания на дихателните пътища

Антириумът преработва в безвредни за човека съединения ксилола и толуола, които се съдържат в съвременните строителни материали. Той убива до 70 процента от стафилококите в околното среда.

Лимонът и бръшлянът  освен фитонциди отделят и етерични масла, полезни при намален имунитет.

Миртата  намалява не само количеството на вредните микроорганизми, но и вероятността от спазми на бронхите.

Група полезни фитонцидни растения са кактусите. Те убиват микробите и снижават вредното йонизиращо влияние, защитавайки ни от  електромагнитното лъчение. Добро място за кактусите е  близо до  телевизора и монитора на компютъра.

Японската аукуба пък е растение, което проявява активност спрямо плесените, чийто спори могат да попаднат  в дихателните пътища. При влага в помещенията, поставете няколко саксии.

Фитонцидни свойства притежава фикусът и дифенбахията. Те почистват въздуха в помещенията от токсини и са подходящи за прозорците към шумните и замърсени улици и сгради.

Лавровото дърво  убива вирусите и бактериите. Особено полезно е за хора страдащи от сърдечносъдови заболявания и заболявания на жлъчката.  Сибирският кедър и дафиновото дърво  са уникални – унищожават всички патогени. Можем да ги засадим в градината, близо до прозорец.

Сред най-мощно поглъщащите въглеродния диоксид са цветята с големи листа, като фикус, филодендрон, декоративните палми и др.

Жасминът , лилиумите и много други цветя, със силно изразен аромат, също отделят фитонциди, но в затворени помещения често предизвикват алергии.

Съществуват и други полезни за човека растения. Можем да ги използваме като саксийни растения, като рязан цвят или изсушени. Трябва да ги разпознаваме и отглеждаме, за да живеем здравословно.

 

 




Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kategarbo
Категория: Хоби
Прочетен: 849722
Постинги: 155
Коментари: 94
Гласове: 298
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. hobi